תקופת הקורונה הראתה לנו עד כמה מערכת החינוך איננה מותאמת ללמידה מרחוק. כיצד ניתן לשפר את הערכות מערכת החינוך לקראת משבר עתידי?
למידה מרחוק מערימה קשיים משמעותיים בפני המורה וכיתתו. אם קשה לשמור על רמת עניין וריכוז בכיתה, אז בוודאי שבלמידה מרחוק רמות הריכוז והעניין יורדות בצורה משמעותית. על מנת לאפשר לכיתה להמשיך בלימודים גם כאשר למידה פרונטלית איננה אפשרית, נדרש פתרון שיצור עניין אצל התלמידים, תוך התגברות על ההבדלים הגדולים בין מורים שונים.
יצירת מערך שיעורים ארצי
תלמידי התיכונים בארץ נדרשים ללמוד לקראת בחינות הבגרות, אך הם עושים זאת כאשר כל כיתה מקבל מורה אחר, וההבדלים באיכות ורמת ההוראה בין המורים, בין בתי הספר ובין האזורים השונים בארץ הינם גדולים.
בבתי הספר התיכוניים בארץ לומדים בממוצע 194 ימי לימוד בשנה. אם בממוצע במהלכו של יום לימודים יש כ-7 שיעורים, הרי שמדובר ב-1358 שיעורים בכל שנת לימודים.
במדינת ישראל יש כ-5000 בתי ספר. אם נניח שכרבע מהם הם בתי ספר בחינוך העל יסוני, הרי שהיחס בין מספר בתי הספר לבין מספר השיעורים הוא בערך בית ספר אחד לכל שיעור שנתי.
הצעתי היא פשוטה. אם כל בית ספר על יסודי יקח על עצמו הפקה של שיעור אחד ממערך הלימודים השנתי. יקח את המורים הטובים ביותר, את התלמידים המוכשרים ביותר, אולי אפילו את ההורים בעלי היוזמה, ניתן להפיק שיעור ברמה הגבוהה ביותר, ולהפוך אותו לזמין לכלל תלמידי המדינה.
סיוע משרד החינוך לפרויקט
משרד החינוך יכול לסייע לפרויקט מערך השיעורים הארצי במספר דרכים. הדרך הראשונה היא בסיוע בציוד טכני שעשוי להידרש לצורך ההפקה. הכוונה הינה לציוד צילום, תאורה וכדומה. הדרך השנייה היא באמצעות סיוע בעריכה של סרטון הוידאו, באמצעות ציוד עריכה מקצועי ועורך. הרכיב השלישי בסיוע יכול להיות באמצעים טכנולוגיים, כגון כותרות ממוחשבות, אנימציה וכדומה.
יתכן כי גם גורמים אזרחיים שונים ישמחו להרתם למבצע זה, ולתרום מזמנם או בשימוש בציוד מקצועי הנמצא ברשותם.
יתרונות הרעיון
יתרונותיו של מערכך השיעורים הארצי רבים ביותר. הגדול שבהם הוא לאפשר לכל תלמיד בארץ גישה אל מיטב המורים בארץ, מה שמקטין את הפערים בין התלמידים באזורים ובבתי הספר השונים. התלמידים יוכלו לחזור פעם נוספת על כל שיעור אותו לא הבינו, ובהמשך יתכן כי יוכלו לצפות במספר גרסאות לאותו השיעור שהופקו בבתי ספר שונים.
יתרון נוסף הוא בכך שמערך השיעורים הארצי יהפוך את החומר הנדרש לבחינות הבגרות לאחיד הרבה יותר, ולא ייווצר מצב בו מורה מסוים לא לימד נושא מסוים, או שלימד אותו בצורה שאיננה מתאימה לנדרש בבחינת הבגרות.
יתרון אחרון הוא היכולת של מערך זה לאפשר למידה סדירה גם במצבים בהם מתחייב לימוד מרחוק, תוך שמירה על עניין ורעננות של השיעורים.